DEVIL'S FOOD CAKE WITH FLUFFY FROSTING RECIPE
12:07 amAssalamualaikum dan salam sejahtera.
Yay!!Dah dua hari puasa.Tak sangka tahun ni cepat puasa.Makin meningkat tahun makin cepat bulan puasa.Mak aku cakap dulu masa tahun 1996,raya aje dalam bulan Januari camtu.I was suprised!!Terkejut gak.Hehe.Tak sabar nak puasa esok hari. Semoga tahun ni aku puasa penuh.Sekarang tengah bakar biskut coklat resepi Martha Stewart.Siapa tu?Oh,beliau ialah seorang pengacara program masakan sendiri. Mula-mula aku ingat dia merancanakan program apa.Rupanya program masakan.Sesekali nak tukar lah resepi lak kan.Kita cuba resepi dari luar negara lak.Dengan syarat bahan-bahan yang digunakan mesti halal.
Oh ya!Hari ni aku nak kongsikan resepi kek dari beliau juga.Nama kek ni ialah, DEVIL'S FOOD CAKE WITH FLUFFY FROSTING.Korang jangan ingat kek ni kek jahat lak. Nama aje macam tu.Aku rasa pernah makan kek ni.Memang superb habis.Sebab warna kek ni hitam legam tau.Tapi rasa sedap sangat dengan frosting lagi.Ok jom tengok resepi.
Bahan-bahan:
Untuk kek nya:
1)250 gram mentega(satu buku)
2)1 cawan serbuk koko
3)1 cawan air panas
4)1 cawan sour cream
5)3 cawan tepung gandum
6)3/4 sudu teh garam
7)1 sudu teh serbuk penaik(baking powder)
8)1 sudu teh soda bikarbonat
9)2 1/4gula kastor
10)4 biji telur gred A
Untuk frosting:
1)5 biji putih telur gred A
2)1 1/2 gula kastor
3)1 sudu teh sirap jagung(corn syrup)
4)5 sudu teh esen vanilla
Cara-cara membuat keknya:
1)Mula-mula panaskan ketuhar dalam 350 darjah,calitkan mentega sikit kat 2 loyang berukuran 8 inci dan taburkan sedikit serbuk koko.Siap dan ketepikan dulu.
2)Masukkan serbuk koko ke dalam air panas dan kacau sampai dia sebati dan masukkan sour cream kemudian kacau lagi sehingga sebati.
3)Dalam mangkuk yang lain,ayak tepung,garam,serbuk penaik dan soda bikarbonat.
4)Sekarang masa untuk memukul bahan basah.Dengan kelajuan sederhana pukul mentega dan gula sampai naik gebu dan warna kekuningan gitu.Masukkan telur satu persatu dan pukul sampai sebati.
5)Perlahankan kelajuan mixer masukkan bahan yang diayak berselang-seli dengan campuran koko bersama air panas tadi.
6)Masukkan esen vanilla.
Dah siap mengadun,bahagikan dua adunan tersebut.Masak adunan selama 40-45 minit atau sampai bila korang dah cucuk kek tu guna lidi dan bila korang tarik keluar lidi tu, lidi tu bersih.Sejukkan kejap dalam 10 minit.
Untuk frosting lak:
Dengan menggunakan teknik double boiled, larutkan gula kastor bersama putih telur dan sirap jagung sehingga sebati.Angkat larutan tadi dan biarkan sejuk jap. Lepastu korang pukul larutan ni menggunakan mixer sehingga gebu dalam 5 minit. Masukkan esen vanilla.Dah siap!!
Kek pon dah sejuk.Korang ingat lagi tak,yang kek tadi dibahagikan dua?Korang double kan aje kek tu.Sapu frosting kat atas kek tu,dan keliling kek tu.Dah siap kan.
Mudah aje.
Ni lah rupa kek tu.Gambar ni triple not doubled.Tapi boleh aje nak buat camna pon. Selamat mencuba semua.
0 comments